First Waltz

Quidquid discis, tibi discis – "Vad än du lär dig, lär dig det för din egen skull"

Rampage on Capitalism

 
 
En bok som Sälj, den passar säkert bra i bokhyllan bredvid mein kempf och C.H. Hermanssons Monopol och storfinans.

En bok om att kunna sälja in sig till vad som helst, allt från ett bättre bord på krogen till att få sambon åka till karribien istället för säffle på semestern. Det handlar om att utnyttja människor, för det är var säljare egentligen är. De utnyttjar folk att spendera sina pengar på saker som de absolut inte behöver eller har någonsin tänkt sig vilja ha för att man ska tjäna pengar… för oj vad lockad man blir när beskrivningen även påpekar att DU med stora versaler kan bli lika bra säljare du med. Tillochmed beskrivningen av detta ändrar fort från ett tredjepersonsperspektiv av alla hans bedrifter från mångmiljonbelopp och kändisskap i tv till att DU - kan också också nå dina drömmars mål (oavsett om du har titeln försäljare eller ej). För allt handlar om pengar, denna ondskefulle produkt som existerar där den inte behöver finnas och är frånvarande på alla de ställen där den behövs. Skolan behöver mer pengar, vården behöver mer pengar, hemlösa behöver mer pengar, för pengar finns ju överallt där de inte behövs. VD för Eriksson som tjänar 10 000 000 per år eller en regeringchef som tjänar 1 500 000 per år… för de har familj och barn som de bör kunna ha hand om. Räknar vi sveriges rikaste så utgör de 40% av sveriges alla 9 miljoner invånare
...
Nå dina drömmars mål (utan att tillbringa lika mycket energi på att lära känna dig själv, veta vilken väg som är bäst att gå, vad som speglas i för mål du har när du tänker dig själv i en jacuzzi på 45’e våningen i Turning Torso med en släkt som inte vill veta av dig, och det där tre bilarna som står i garaget, helt fullt försäkrade men fortfarande enormt paranoid om du låst dem eller ej. Ingen frågar varför du har två nej, när bussen till jobbet tar dig 8 minuter. Du vill känna dig rik, ja varsågod, nu är du rik. För när du är rik slipper du umgås med de som inte har pengar, du slipper ha samma tunna standard som de som hellre åker buss eller cyklar. Du slipper tänka på konsekvenserna av all dyster konsumtion, du måste få ha dina två bilar, trots att du endast använder en åt gången, en timme om dan.
Pengar finns aldrig där de behövs. När vi har resurser, och teknologi för att föda och mata hela jordens befolkning många gånger om så tror vi fortfarande att vi behöver skänka pengar dit de inte finns. Vakna upp! Det kommer aldrig finnas tillräckligt med pengar för de fattiga, för de sjuka, för de unga. Sluta tänka på era värdelösa drömmar om ett eget liv i en jacuzzi eller i ett stort hus med två bilar på uppfarten, sluta drömma om nån jäkla demokratisk utopi där vi alla får det bättre med tiden. Det finns inte!

Nej, Sälj är en bok direkt tagen från den allra djupaste av samhällets mörkaste sidor, den trycker fram den svaga delen av våra hjärnor, vi är lättlurade i den mån att vi inte vill slösa den viktiga energin vi använder i våra hjärnor för att ta en liten genväg för att nå våra mål, för våra mål har aldrig handlat om pengar.. våra mål handlar om lycka.. för ständigt projicerar samhället och media att ha pengar gör en lycklig. Jag tror fler hade varit lyckliga om alla som behövde vård fick vård, om färre levde på gatan, om färre gick hungriga. När vi ser ökade samhällsklyftor och en industri som mår bra av hjärndöda konsumerande, när vår kultur ständigt säger åt oss vad vi behöver för att vara lyckliga -för det är väl det enda vi vill? - som bakåtsträvar mot allt vi egentligen behöver, när samhället leker med vårat psyke, och trycker in oss i ett hörn och lurar oss till saker vi inte behöver, så hjälper det inte med att köpa Sälj för att nå våra gemensamma drömmars mål.